Juniorzy Unii na Mistrzostwach Polski w Szachach Szybkich E-mail
Thursday, 07 August 2008

W dniach 27.07 – 30.07 w Lublinie odbyły się Mistrzostwa Polski Juniorów w Szachach Szybkich (tempo gry: 5, 15 i 30 minut/partię). Uczestniczyło w nich ok. 700 osób z całej Polski, w tym praktycznie cała czołówka krajowa. Turnieje rozgrywane były w 12 grupach wiekowych (po 6 dla dziewcząt i chłopców).
Startowali w nich juniorzy MZKS „Unia” w liczbie 6 osób (1 osoba – członek Kadry Wojewódzkiej, uczestniczyła we wszystkich trzech turniejach, 2 osoby - w turnieju 15-minutowym, a 3 osoby – w turnieju 30-minutowym).

Występ naszych zawodników należy ocenić pozytywnie. W towarzystwie najlepszych szachistów w kraju osiągnęli oni wyniki na miarę oczekiwań, a w większości nawet powyżej.

Najwyżej należy ocenić występ Gabrysi Kulec, która w Mistrzostwach Polski P-15 (15 minut/partię) w grupie dziewcząt do lat 8 zajęła 15 miejsce z dorobkiem 5 punktów. Jest to życiowy sukces tej zawodniczki.
Takim samym dorobkiem punktowym może również pochwalić się Albert Pokrywka, który zdobył je w Mistrzostwach Polski P-30 w grupie chłopców do lat 10.
Wyjazd na Mistrzostwa był możliwy dzięki wsparciu finansowemu Rodziców zawodników oraz Sponsorów, za co uczestnicy Mistrzostw serdecznie dziękują.
Sponsorzy wyjazdu:
- Pan Jan Kula z Nowej Sarzyny